Bim is toepasbaar in verschillende vormen en maten, daarbij staan twee werkvormen voorop: Big BIM en Little BIM. Bij little BIM is het BIM model alleen toepasbaar binnen het bedrijf zelf terwijl bij Big BIM het model gebruikt en toepast wordt door verschillende disciplines en partijen.
Bij Revitbouwer.nl zijn wij erg bekend met beide vormen van toepassing en kunnen wij u in elke situatie van dienst zijn. In het geval een onderneming nog niet bekend is met het werken door middel van BIM adviseren wij samen met ons intern een little BIM project te ontwikkelen om het bedrijf kennis te laten maken en ervaring op te doen met deze werk wijze.
Little BIM
Er zit een verschil in BIM, het is toepasbaar binnen in een bedrijf (little BIM) maar ook buiten de grenzen van een bedrijf (big BIM). Bij little BIM gaat het er om dat een tekenaar enkel tekeningen van een architect omzet naar een 3D bestand, maar communiceert met partners in 2D tekeningen.
Dit is een manier om te beginnen met BIM. Bedrijven kunnen eerst rustig een feeling krijgen met een programma en systeem voor dat ze dit op grote schaal toepassen. Hierdoor kunnen bedrijven geleidelijk overstappen naar BIM.
Big BIM één model
Indien alle partijen in het BIM-team gebruikmaken van dezelfde software, dan bestaat de mogelijkheid om te werken in een gecombineerd bestand (‘Central File’). Hierin worden de elementen (gebouwdata) van de verschillende disciplines (architect, constructeur, installateur, leverancier en aannemer) verdeeld over diverse ‘Worksets’, zoals bijvoorbeeld een Constructieve Workset, een Bouwkundige Workset en een Installatie Workset.
Big BIM is dus dat verschillende partners communiceren met het 3D model en daarmee ook onderling fouten kunnen detecteren en dus faalkosten besparen op de bouwplaats.
Big BIM meerdere BIM-modellen
Architecten, constructeurs en adviseurs maken bijvoorbeeld aspectmodellen met als doel om ‘clashes’ te detecteren, het ontwerp te documenteren of consistente contractstukken te genereren (tekeningen, staten, specificaties). Een bouwbedrijf maakt een ‘assemblagemodel’ voor het genereren van betrouwbare hoeveelheden voor een koppeling met de begroting (4D) of voor een koppeling met de planning voor het simuleren van het uitvoeringsproces (5D).